Szertartásvezető és Anyakönyvvezető
Mi a különbség

Szertartásvezető vagy Anyakönyvvezető? Mi a különbség?

Szeretnék egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik nem egészen tudják, hogy mi a különbség közöttük.

Anyakönyvvezető

Az Anyakönyvvezető az a hivatalos személy, aki az Anyakönyvi Hivatalban vezeti le az esküvőket. Általában a házasságkötő teremben vagy rugalmasabb esetben az esküvő helyszínén adja össze a párokat. Formailag és tartalmilag sajnos kötötten kell levezetnie a szertartásokat, mert szigorú szabályokat kell betartaniuk. Az Anyakönyvvezetőnek általában van néhány szövege, amit az esküvők során használ és ettől nem nagyon térhet el. Külső helyszínt csak külön Jegyzői engedéllyel vállalhat. Ennek egyébként Budapesten és környékén 50.000-110.000 Ft az ára.

Hétköznapokon lehet esküdni ingyen is, viszont általában az esküvők szombati napokon vannak külön díjazás ellenében. Ennek költségei kerületenként és városonként eltérő. Természetesen vannak már olyan kerületek, ahol törekszenek a rugalmasságra és próbálnak igazodni a jegyespár igényeihez, vagy éppen megerősítő szertartást tartanak külső helyszínen de alapvetően a kezük meg van kötve. Ha végiggondoljátok ezek a szabályok valóban célszerűek, hisz így tudnak munkaidőben  pontosan dolgozni,mert ők egy napon akár 6-8 esküvőt is levezetnek. Viszont ti jogosan tehetitek fel a kérdést, hogy mit tehettek akkor, ha Ti valamit másképp szeretnétek mint amit a szabályok megengednek. A válasz az ,hogy ebben az esetben válasszatok Szertartásvezetőt.

Szertartásvezető

Az utóbbi időben a jegyespárok megnövekedett igénye által alakult ki a Szertartásvezetői szakma. A különféle bürokratikus akadályok miatt ma már egyre több jegyespár igényli,hogy Szertartásvezető celebrálja az esküvőjüket. A nagy igény miatt,erre specializálódott iskola is létrejött ahol ez a szakma és a sok apró praktika megtanulható,hogy mivel lehet még meghittebbé varázsolni a Ti nagy napotokat. Büszkén mondhatom el magamról, hogy én is ebben az iskolában tanultam és a hivatásom során nagyon sok hasznát vettem az ott tanultaknak. Hiszen egyre többen szeretnék felejthetetlenné tenni ezt a megismételhetetlen napot és a megszokott házasságkötő terem helyett egy különleges helyszínen összekötni életüket szerelmükkel. Az esküvői trend leginkább az amerikai típusú szertartásokat követi, mely külső helyszínen, különleges tartalommal és esetleg valamilyen extrém időpontban kerül megrendezésre. A Szertartásvezető az a személy, aki ennek megvalósításában tud segítségetekre lenni. A Szertartásvezető gyakorlatilag bárhol, bármikor össze adhat párokat. Egyeztetve az egyéni igényeket, akár egy csodálatos napfelkelténél vagy épp naplementénél de akár állami ünnepeken vagy épp karácsonykor és szilveszterkor is. Az időpont és a szövegezés tekintetében teljesen rugalmas hiszen a lényeg az,hogy olyan szertartásban legyen részetek amit megálmodtatok magatoknak.

A Szertartásvezetői ceremónia a Ti igényeiteknek és elképzeléseiteknek megfelelően zajlik,viszont hivatali kötelékek nélkül történik így a Szertartásvezető hivatalos anyakönyvezést nem végez ,azt az  illetékes hivatalban kell elintéznetek. Mit jelent ez a gyakorlatban:A Szertartásvezetői ceremónia előtt el kell mennetek az illetékes hivatalba a párotokkal és az általatok választott két tanúval. Ott ki kell töltenetek a megfelelő okiratokat az Anyakönyvvezető ott összead benneteket és ott kiállítják a házassági anyakönyvi kivonatot. Miután ezt a hivatalos papírt meg kaptátok utána van lehetőség az általatok választott Szertartásvezetői ceremóniára. Innentől kezdve csak a Ti képzeleteteken múlik milyen szertartást szeretnétek. A többit bízzátok rám,amit megálmodtatok magatoknak azt én megvalósítom nektek.

Várlak Benneteket Nagyon Sok Szeretettel!!!